THEY MAKE YOU STARE: TISJA DAMEN

  • Geschreven op: July 30, 2014

Tisja_Bart_002 2

Tisja Damen is de eerste in onze nieuwe wekelijkse serie ‘They make you stare‘. We kennen haar als ontwerpster van lingerie, gemaakt van mooie materialen en met de fijnste details. Alles met de hand gemaakt. Haar merk draagt haar eigen naam: Tisja Damen. Ons raakvlak? Analoge fotografie. “Het gaat om het moment en niet om het idee van snel meerdere beelden schieten”, aldus Tisja. En wij kunnen dat alleen maar beamen.

Ruim een jaar geleden slaagde ze voor haar studie Fashion and Design 3D aan het AMFI, met zowel een lingerie als een tailoring collectie. “Ik had vroeger niet het idee dat ik later de mode in zou gaan”, vertelt Tisja. “Het ging meer om het idee van iets creëren en vooral tekenen. Heel veel tekenen. Mode was een impulsieve maar erg logische keuze, die ik eigenlijk te laat had gemaakt. Alle vooropleidingen zaten al vol maar ik wou per se een vooropleiding doen voor de kennis. Het is me gelukkig wel gelukt.”

DANSENDE VROUW
Tisja haalt haar inspiratie vooral uit boeken en films, waarin een enigszins verstoord karakter de rol van muze aanneemt. “De collectie ‘Eyes. Wide. Shut.’ is het meest bepalend geweest voor mijn werk nu. Het moest compleet eigen zijn; mijn passie, mijn visie, mijn beeld en mijn liefde voor mijn werk”, legt Tisja uit. “Ik ging terug naar de elementen die mij zó hebben geïnspireerd dat het me altijd is bijgebleven. Voor mij is een vrouw het eerlijkst, het meest inspirerend en op haar mooist als ze danst. Geconcentreerd op de beweging, niet denkend aan wat er om haar heen gebeurt.” De collectie is vernoemd naar de film ‘Eyes Wide Shut’ van Stanley Kubrick, waar één van haar favoriete boeken (‘Dream Story’ door Arthur Schnitzler) de inspiratie voor was.

“Voor mijn afstudeercollectie ‘Beauty. Of. Insanity.’ was ik geïnspireerd door ‘Girl, Interrupted’, een boek van Susanna Kaysen. En ‘Fleurs. Du. Mal.’ werd beïnvloed door ‘The Virgin Suicides’ een boek van Jeffrey Eugenides. De naam refereert weer naar het boek ‘Les fleurs du mal’ (Charles Baudelaire) wat ‘Bloemen van het kwade’ betekent.

Tisja_Max_001 2

OP FILM
Analoge fotografie leeft nog steeds. Misschien steeds wel een beetje meer. De voorkeur voor analoog fotograferen delen we met Tisja. “Een analoog beeld is meer impulsief en verrassend. Het gaat om het moment. Niet meer om het idee van snel meerdere beelden schieten.” Voor haar collecties werkt ze veel samen met fotografe Sophie van der Perre. “Zij heeft de laatste drie collecties allemaal analoog gefotografeerd. Het is fijn dat ze ziet wat ik wil overbrengen met mijn collecties, maar tegelijkertijd haar eigen visie er aan toevoegt.”

HET WITTE DOEK
Als we Tisja vragen naar haar dromen of plannen voor de toekomst vertelt ze ons dat haar ontwerpen binnenkort in de bioscoop te zien zullen zijn. “De film ‘De Overgave’ gaat binnenkort in première en actrices Sheena Tcai, Victoria Koblenko en Ellen ten Damme dragen hierin mijn op maat gemaakte lingerie.” Voor de nieuwe collectie is ze een samenwerking aangegaan met print designer Katarina Stupavska en in de vrije momenten werkt ze aan haar business plan. Want plannen, die zijn er genoeg.

“Waar ik nu voor werk en waar ik nu over droom is het produceren van de collecties, zodat deze verkocht worden in boetieks en online shops. Opdrachten voor maatwerk willen blijven aannemen. Misschien open ik op een dag wel mijn eigen boetiek met Katarina waar mijn collecties te koop zijn en textiel zoals beddengoed.”