THEY MAKE YOU STARE: MATTHIAS SZIJJ

  • Geschreven op: September 3, 2014

Matthias_006

“Niet lullen maar poetsen.” Het credo voor de harde werkers in Rotterdam. Harde werkers zoals Matthias Szijj. In anderhalf jaar tijd heeft hij met zijn bedrijf John Wood Cases al vele successen mogen boeken.

John Wood Cases is een custom flight case – (een kist die voornamelijk gemaakt wordt om muziekinstrumenten en apparatuur te beschermen) – shop voor o.a. muzikanten en bedrijven. Eind 2012 begon Matthias aan het ‘project’ John Wood Cases. “In Oktober 2012 ging het bedrijf waar ik al ongeveer 10 jaar werkte failliet. Het rare was dat het voelde als een opluchting, in plaats van iets ergs”, aldus Szijj. “Ik liep namelijk al een tijdje met het plan in me hoofd om iets voor mezelf te beginnen. Iets waar ik meer me creativiteit in kwijt kon. Na het faillissement ben ik vrij direct naar een vriend gestapt die samen met een andere vriend het interieurs bedrijf “De Centrale” hadden. Ik heb hun toen gevraagd of zij geen interesse hadden om ook een flight case shop te beginnen.” John Wood Cases was geboren. In december lagen alle plannen op tafel en in februari 2013 rolden de eerste kisten er uit. De kracht van het bedrijf is dat alles custom made is. ” We wilden onszelf uniek in de mark zetten, mensen moet trots zijn dat ze een John Wood kist hebben. Het moest een soort familie worden waar je als onze klant bij wilt horen.”

Iedere kist heeft dan ook zijn eigen look en feel. “Wij bouwen flight cases voor mensen die meer willen dan zo maar een kist, voor mensen die de sterkste kwaliteit willen hebben en gewoon weten wat ze willen. Bij ons is de sky the limit.Vanaf het begin af aan wilden we ook niet zomaar de zoveelste flight case shop zijn”, vertelt Matthias. De mannen zien hun flight cases niet zomaar als een kist. Het moet meer zijn dan alleen een bescherming. “Kijk naar de kisten die we voor Mister & Mississippi hebben gebouwd, die gebruiken de kisten als decor op het podium om de image van de band te versterken. Ik vind dat een slimme gedachten, want die kisten staan toch op het podium, waarom ze dan niet gebruiken om je presentatie te versterken.”

Matthias_003

DROMEN
“Het feit dat we na een bestaan van 1,5 jaar al zo succesvol zijn is eigenlijk al een droom die werkelijkheid is geworden. Dat we op festivals staan en dat bands uit heel de wereld langs lopen en je naam en kisten al op voorhand kennen, dat is behoorlijk onwerkelijk voor me.” Het lijkt erop alsof John Wood Cases één groot succesverhaal is. Ergens is dat ook zo, maar recentelijk kregen ze toch een tegenslag te verwerken. Hun oude pand in Ridderkerk brandde tot aan de grond toe af. “De laatste kist die we bouwden in Ridderkerk was voor Jack Daniels. Het was een koelkast kist met luxe drankkast in de deksel.” Op hun Facebookpagina meldden ze grappend dat hun ‘coolste‘ kist tot nu toe blijkbaar ‘too hot to handle‘ was. Ze zijn dan ook niet bij de pakken neer gaan zitten. “We zijn nu bezig in een nieuw pand in Rotterdam, waar we lekker in kunnen groeien. Daar willen we nu dus een nog sterker en groter bedrijf opbouwen. Het zou mooi zijn om gewoon een “household name” te worden in de muziekwereld, de tattoowereld en daarbuiten. Voor de rest dromen we niet echt, we proberen gewoon te doen. Lekker op ze Rotterdams “niet lullen maar poetsen””

Toch is er ook gepaste trotst. “Qua kisten zijn er zoveel waar ik trots op ben. Vooral het feit dat we uit de hele wereld reacties krijgen over onze kisten. Zo zijn ons tattoo workstation en de kisten die we voor I Killed The Prom Queen (een Australische metalcore-band) maakten heel erg in trek. Wat ook heel tof was waren de schoenen display kasten voor Macbeth. Daar hebben we ook veel reacties op gehad. En natuurlijk de kist voor Jack Daniels. Daar gaan mensen serieus mee op de foto. Dat streelt toch wel je ego.”

Matthias_002